OPDRACHTOMSCHRIJVING         

 

 

 Grenzeloos Kijken

 

Nederland is de tweede helft van 2004 voorzitter van de Europese Unie; een jaar waarin een grote stap voorwaarts wordt gemaakt. Tien landen treden toe tot de Europese Unie: Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië. Gedurende een half jaar zullen vanuit heel Europa de ogen gericht zijn op Nederland. Den Haag wordt het podium van besprekingen en beslissingen. Politici, diplomaten, journalisten en anderen buitenlandse gasten zullen de weg naar de residentie vinden. Nederland maakt zich op om een goed gastheer te zijn. Een dynamisch cultureel klimaat draagt hieraan bij. Een open blik naar elkaars cultuur verrijkt de onderlinge band. Wat zijn de nieuwe lidstaten, wie wonen daar, wat kunnen we van elkaar leren?

 

De provincie Zuid-Holland wil deze gelegenheid aangrijpen om nieuwe projecten op te zetten en om bestaande projecten een extra dimensie te geven. Daarom heeft Kunstgebouw met subsidie van de provincie Zuid-Holland een programma rond het internationale filmfestival Film by the Sea ontwikkeld. Film by the Sea vindt plaats in Vlissingen (10 - 19 sep. 2004) èn Scheveningen (13 - 17 sep. 2004). Het festival richt zich op toegankelijke kwaliteitsfilms, ‘wereldcinema’ en kleinere artistieke producties.

Het programma rond Film by the Sea heeft de titel GRENZELOOS KIJKEN gekregen en bestaat uit filmprogrammering in de Zuid-Hollandse Filmtheaters en tijdens Film by the Sea, een filmopdracht aan kunstenaars/ filmmakers en cursussen gericht op geïnteresseerden. Met Grenzeloos Kijken wordt de liefde voor Europese cinema gestimuleerd en de mogelijkheid geboden via film kennis te maken met de cultuur van de nieuwe lidstaten.

 

 

 Belangrijk onderdeel van Grenzeloos Kijken is de opdracht aan tien kunstenaars/ filmmakers die hun kijk op één van de toetredende landen geven.

 

 OPDRACHT

Tien kunstenaars/ filmmakers krijgen de opdracht een filmisch portret te maken van één van de landen die in 2004 toetreden tot de EU. Er wordt gewerkt met FOUND FOOTAGE afkomstig uit desbetreffend land. Het filmpje duurt 6 minuten.

 

 Found Footage is bestaand filmmateriaal. Het is door diverse makers (amateur en professioneel) voor diverse doeleinden opgenomen. Spannend zijn films die gevonden zijn op zolders, in archieven, op rommelmarkten, films waarvan de herkomst niet bekend is. Maar het zijn ook familie- of vakantiefilms, documentaires of speelfilms, materiaal uit televisieprogramma’s zoals actualiteiten, het weer, promotiefilms, etc. De kunstenaars/ filmmakers gebruiken dit bestaande materiaal om het een nieuwe context, een nieuwe identiteit te geven. Voor Grenzeloos Kijken vragen we de maker om zelf op zoek te gaan naar materiaal, bijvoorbeeld in het land dat geportretteerd wordt of misschien via een zoektocht op internet, via de ambassade of via vrienden en kennissen. Het is ook mogelijkheid om gebruik te maken van de database met filmmateriaal die Kunstgebouw i.s.m. het Sandberg Instituut voor dit project heeft samengesteld.

Uiteindelijk worden de tien resultaten samengevoegd tot een programma van 60 minuten. De wereldpremière van dit programma vindt plaats tijdens Film by the Sea in Scheveningen, daarna worden ze in Vlissingen en in de Zuid-Hollandse Filmtheaters vertoond.

 

Deelnemende kunstenaars:

 

Tjechie:        Arno Coenen

Hongarije:      Julika Rudelius

Cyprus:         Jasmina Fekovic

Polen:          Geer Mul

Slovenie:       Nicols Provost

Estland:        Klaas van Gorkum

Litouwen:       Stella van Voorst van Beest

Malta:          Perer Bogers

Letland:        Marten Winters

Slowakije:      Marjoleine Boonstra

 

<< Back